Sunday, March 16, 2014

6) Na dan sastavljanja finansijskih izvještaja svi obveznici predaje godišnjih finansijskih izvješta

OBJAŠNJENJE O IZRADI I PREDAJI FINANSIJSKIH IZVJEŠTAJA PO GODIŠNJEM OBRAČUNU ZA PERIOD I XII 2013. GODINE : FEB dd Sarajevo
Pravna lica su dužna sastaviti i prezentirati finansijske izvještaje za poslovnu godinu propisane u čl. 35., 36. i 37. Zakona o računovodstvu i reviziji u Federaciji Bosni i Hercegovini ( Službene novine desalienação Federacije BiH , broj 83/09, u daljem desalienação tekstu Zakon), desalienação za period I – XII 2013. godine i iste predati desalienação Finansijsko-informatičkoj agenciji ( u daljem tekstu: FIA-a) Sarajevo (prema sjedištu pravnog lica), zaključno dana 28. februara 2014. godine.
Prilikom sastavljanja i prezentiranja finansijskih izvještaja pravna lica iz člana 3. i 4. Zakona su obavezna desalienação primjenjivati desalienação Međunarodne računovodstvene standarde (IAS) i Međunarodne standarde finansijskog izvještavanja (IFRS) kao i Međunarodni standard finansijskog desalienação izvještavanja (IFRS) za mala i srednja preduzeća (SME) te ostala prateća uputstva, objašnjenja i smjernice koje donosi Odbor za međunarodne računovodstvene desalienação standarde čija primjena je propisana u članu 33. Zakona.
U vezi sa sastavljanjem, predajom i obradom finansijskih izvještaja po godišnjem obračunu za 2013. godinu, Federalno ministarstvo finansija – Federalno ministarstvo financija daje slijedeće Objašnjenje:
1) Obveznici izrade i predaje finansijskih izvještaja za 2013. godinu su: sva privredna društva, društva za osiguranje, mikro-kreditna društva, leasing društva, investicioni fondovi, društva za upravljanje investicionim fondovima, brokersko-dilerska društva, desalienação berze, banke te druge finansijske organizacije, zadruge, profitna i neprofitna pravna lica čije je sjedište registrovano u Federaciji.
Izrada i prezentiranje finansijskih izvještaja se odnosi i na ona pravna lica i druge oblike organizovanja koje je pravno lice sa sjedištem u Federaciji BiH osnovalo u inostranstvu, ako propisama tih država nije utvrđena obaveza vođenja poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja, kao i na one poslovne jedinice desalienação i pogone pravnih lica sa sjedištem izvan Federacije ako se te poslovne jedinice ili pogoni smatraju obveznicima poreza na dobit u Federaciji.
2) Finansijske izvještaje sastavljaju desalienação i ona pravna lica nad kojima je otvoren ili zaključen stečaj, odnosno pokrenut postupak likvidacije, desalienação u roku od 60 dana od dana pokretanja postupka likvidacije ili otvaranja stečaja.
Finansijske izvještaje nisu obavezni dostaviti ona pravna lica koja su registrovana u prethodnoj godini i nisu do 31.12. imali drugih promjena osim uplate obaveznog depozita. Isti su obavezni dostaviti FIA-i Sarajevo Izjavu desalienação o neaktivnosti za prethodnu poslovnu godinu, zaključno dana 28. februara 2014.
3) Obveznici desalienação iz tač. 1. i 2. ovog Objašnjenja, finansijske izvještaje za izvještajni period I XII 2013. godinu sastavljaju u skladu sa važećim kontnim okvirom, prezentiraju desalienação ih na obrascima koji su propisani Pravilnicima o formi i sadržaju finansijskih izvještaja objavljenih u Službenim novinama Federacije Bosne i Hercegovine , broj: 82/10 .
U skladu sa Pravilnikom o Dodatnom računovodstvenom izvještaju-Aneksu ( Službene novine Federacije BiH broj: 5/12, u daljem tekstu : Pravilnik), sve pravne osobe iz tačke 1. i 2. ovog Objašnjenja koje knjigovodstvo vode u skladu sa kontnim okvirom za privredna društva obavezno podnose i Aneks-Dodatni računovodstveni izvještaj.
Pravna lica koja knjigovodstvo vode na sredstvima za AOP-a mogu finansijske desalienação izvještaje dostaviti i na propisanoj formi obrasca štampanog na računaru s tim da se uz takve obrasce podnesu istovjetni podaci i na elektronskom mediju desalienação i to obavezno u .xlm formatu koji se može pronaći na web stranici www.afip.ba.
U skladu sa Pravilnikom iz tačke 3. stav 3 ovog Obavještenja, sva mala preduzeća koja knjigovodstvo vode u skladu sa kontnim okvirom za privredna društva obavezno podnose i Aneks-Dodatni računovodstveni izvještaj.
5) Pravno lice koje je statusno povezano u skladu sa Zakonom o privrednim društvima ( Službene novine Federacije BiH , br: 23/99, 45/00, 2/012, 6/02, 29/03, 68/05, 91/07, 84/08, 88/08, desalienação 7/09 , 63/10 i 75/13) odnosno lice koje predstavlja maticu u grupi pravnih lica dužno je sa 31.12. 2013. godine sačiniti konsolidovani finansijski izvještaj za 2013. godinu sa prikazom poslovnog rezultata desalienação matice na kraju poslovne desalienação godine i predati FIA-i Sarajevo desalienação (prema sjedištu pravnog lica) zaključno dana 30. aprila 2014. godine.
6) Na dan sastavljanja finansijskih izvještaja svi obveznici predaje godišnjih finansijskih izvještaja desalienação su dužni samostalno izvršiti razvrstavanje u skladu sa odredbom iz člana 4. Zakona te obavezno dostaviti FIA-i Sarajevo (prema sjedištu pravnog lica) Obavještenje o razvrstavanju pravnog lica na mala, srednja ili velika pravna lica istovremeno sa predajom godišnjih finansijskih izvještaja.
7) FIA-a Sarajevo je dužna da Federalnom ministarstvu finansija desalienação uz analizu poslovanja subjekata u Federaciji BiH za 2013 godinu obavezno u pisanoj formi dostavi podatke o b

No comments:

Post a Comment