Tuesday, March 18, 2014

Prilikom sastavljanja vehicle ownership i prezentiranja finansijskih izvještaja pravna lica iz člana

O B J A Š NJ E NJ E O IZRADI I PREDAJI vehicle ownership FINANSIJSKIH IZVJEŠTAJA PO GODIŠNJEM OBRAČUNU ZA PERIOD I XII 2012. GODINE : FEB dd Sarajevo
Pravna lica su dužna sastaviti i prezentirati finansijske izvještaje za poslovnu godinu propisane u čl. 35., 36. i 37. Zakona o računovodstvu i reviziji u Federaciji Bosni i Hercegovini ( Službene novine Federacije BiH , broj: 83/09, u daljem vehicle ownership tekstu: Zakon), za period I – XII 2012. godine i iste predati Finansijsko-informatičkoj agenciji (u daljem tekstu: FIA) Sarajevo (prema sjedištu pravnog lica), zaključno dana 28. februara 2013. godine.
Prilikom sastavljanja vehicle ownership i prezentiranja finansijskih izvještaja pravna lica iz člana 3. i 4. Zakona su obavezna primjenjivati Međunarodne računovodstvene standarde (IAS) i Međunarodne standarde finansijskog izvještavanja (IFRS) kao i Međunarodni standard finansijskog izvještavanja (IFRS) za mala i srednja preduzeća vehicle ownership (SME) te ostala prateća uputstva, objašnjenja i smjernice koje donosi Odbor za međunarodne računovodstvene standarde čija primjena je propisana u članu 33. Zakona.
1) Obveznici izrade i predaje finansijskih izvještaja za 2012. godinu su: sva privredna društva, društva za osiguranje, mikrokreditna društva, lizing društva, vehicle ownership investicijski fondovi, društva vehicle ownership za upravljanje investicijskim fondovima, brokersko-dilerska društva, berze, banke te druge finansijske organizacije, zadruge, profitna i neprofitna pravna lica čije je sjedište registrovano u Federaciji. Izrada i prezentiranje finansijskih izvještaja se odnosi i na ona pravna lica i druge oblike organiziranja koje je pravno lice sa sjedištem u Federaciji BiH osnovalo u inostranstvu, ako propisima tih država nije utvrđena obaveza vođenja poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja, kao i na one poslovne jedinice i pogone pravnih lica sa sjedištem izvan Federacije ako se te poslovne jedinice vehicle ownership ili pogoni smatraju obveznicima poreza na dobit u Federaciji.
2) Finansijske izvještaje sastavljaju i ona pravna lica nad kojima je otvoren ili zaključen stečaj, odnosno pokrenut postupak likvidacije, u roku od 60 dana od dana pokretanja postupka likvidacije vehicle ownership ili otvaranja stečaja. Finansijske izvještaje nisu obavezni dostaviti ona pravna lica koja su registrovana u tekućoj godini i nisu do 31.12. imali drugih promjena osim uplate obaveznog depozita. Isti su obavezni dostaviti Finansijsko-informatičkoj agenciji (FIA) Sarajevo Izjavu o neaktivnosti za prethodnu poslovnu godinu, zaključno dana 28. februara vehicle ownership 2013.
3) Obveznici iz tač. 1. i 2. ovog Objašnjenja, finansijske izvještaje za izvještajni period I XII 2012. godinu sastavljaju u skladu sa važećim kontnim okvirom, prezentiraju ih na obrascima koji su propisani Pravilnicima o formi i sadržaju vehicle ownership finansijskih vehicle ownership izvještaja objavljenih u Službenim novinama vehicle ownership Federacije Bosne i Hercegovine , broj: 82/10 i isti su usklađeni sa Zakonom. Članom 36. Zakona propisano je da godišnje finansijske izvještaje čine:
U skladu sa Pravilnikom o Dodatnom računovodstvenom vehicle ownership izvještaju-Aneksu ( Službene novine Federacije BiH , broj: 5/12, u daljem tekstu: Pravilnik), sva pravna lica iz tačke 1. i 2. ovog Objašnjenja koje knjigovodstvo vehicle ownership vode u skladu sa kontnim okvirom za privredna društva obavezno podnose i Aneks-Dodatni računovodstveni izvještaj. Pravna lica koja knjigovodstvo vode na sredstvima za AOP-a mogu finansijske izvještaje dostaviti i na propisanoj formi obrasca štampanog na računaru s tim da se uz takve obrasce podnesu istovjetni podaci i na elektronskom mediju i to obavezno u .xlm formatu koji se može pronaći na web stranici www.afip.ba vehicle ownership .
U skladu sa Pravilnikom iz tačke 3. stav 3 ovog Objašnjenja, sva mala preduzeća koja knjigovodstvo vode u skladu sa kontnim okvirom za privredna društva obavezno podnose i Aneks-Dodatni računovodstveni izvještaj.
5) Pravno lice koje je statusno povezano u skladu sa Zakonom o privrednim društvima ( Službene vehicle ownership novine Federacije BiH , br: 23/99, 45/00, 2/012, 6/02, 29/03, 68/05, 91/07, 84/08, 88/08, 7/09 i 63/10) odnosno vehicle ownership lice koje predstavlja maticu u grupi pravnih lica dužno je sa 31.12.2012. vehicle ownership godine sačiniti konsolidovani finansijski izvještaj za 2012. godinu sa prikazom poslovnog rezultata matice na kraju poslovne godine i predati Finansijsko-informatičkoj agenciji (FIA) Sarajevo (prema sjedištu pravnog lica) zaključno dana 30. aprila vehicle ownership 2013. godine.
6) Na dan sastavljanja finansijskih izvještaja sva pravna lica obveznici predaje godišnjih finansijskih izvještaja su dužna samostalno izvršiti razvrstavanje u skladu sa odredbom iz člana 4. Zakona te obavezno dostaviti Finansijsko-informatičkoj agenciji (FIA) Sarajevo (prema sjedištu pravnog lica) Obavještenje o razvrstavanju pravnog lica na mala, srednja ili velika pravna lica istovremeno sa predajom godišnjih finansijskih izvještaja. U slučaju nedostavljanja navedenog Obavještenja o razvrstavanju smatrat će se da obveznik nije predao godišnji izvještaj o finansijskom poslovanju.
7) Obavezuje se Finansijsko-informatič

No comments:

Post a Comment